Inspectorii de la Protecţia Consumatorului susţin că cei care cumpără haine provenite din afara UE îşi riscă sănătatea. Dacă hainele la mâna a doua nu pot fi comercia-lizate fără să fie dezinfec-tate, în schimb articolele de pe piaţa asiatică pot produce boli de piele.
Shopping-ul în magazinele de haine poate fi o adevărată aventură. Inspectorii OPC îi avertizează pe nemţeni că standurile abundă de produse importate din China, Turcia sau alte ţări extracomunitare, care au adesea etichete neinteligibile şi pot produce cumpărătorului mai multe neplăceri.
„Cine cumpără un articol de îmbrăcăminte cu 80% poliester, şi nu este informat în prealabil despre compoziţia materialului, poate avea surprize neplăcute“, spune Nicoleta Nica, comisar superior în cadrul OPC Neamţ.
Liber la coloranţi cancerigeni
Grija inspectorilor pare să fie însă mult mai mare decât cea a cumpărătorilor. „Eu mă uit la aspect, la calitate, pe care o analizez pipăind materialul. Dacă pe etichetă scrie «Cotton» ştiu că e bumbac“, spune pietreanul Viorel Gheorghiu. În urmă cu câţiva ani, mai multe ţări din Uniunea Europeană au decis să interzică comercializarea anumitor produse textile importate din China pentru că au constatat că acestea conţineau un colorant cancerigen. Aceste reguli nu sunt încă valabile în România, iar importatorii de „chinezării“ profită din plin.
Marfa de la second, mai atent verificată
Spre deosebire de mărfurile asiatice, produsele second-hand provenite din ţările Uniunii Europene se supun unor reguli mai stricte, stabilite printr-o Hotărâre de Guvern. Ca urmare, există mai multă atenţie în ceea ce priveşte igiena hainelor purtate. „Există reguli în privinţa modului de afişare a preţurilor, trebuie dezinfectate şi curăţate, astfel încât să nu pună în pericol sănătatea cumpărătorilor“, mai spune Nicoleta Nica. Clienţ