Cetăţenii obişnuiţi cu traiul din ajutoare sociale ameninţă că tăierea acestor sume de la stat îi va scoate în stradă, la o nouă revoluţie. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Scăderea cu 15% a ajutoarelor sociale anunţată de executiv, pentru a reduce cheltuielile din buget, dar şi pentru a-i motiva pe români să meargă la muncă, a luat prin surprindere localităţi-campioane la numărul de locuitori care trăiesc din „mila statului”.
În comuna Mironeasa se înregistrează un record pen tru judeţul Iaşi: 40% dintre familii primesc ajutor social. Iar la Dumbrava, Prahova, se ajunge la un număr de peste 1.000 de persoane care primesc o formă de asistenţă socială, din 4.300 de locuitori, câţi are localitatea.
SUMARUL ARTICOLULUI Români de profesie asistaţi socialIncursiune în Dumbrava asistatăIncursiune în Dumbrava asistată
La Mironeasa, înfloresc cârciumile
Deşi sătenii se plâng că nu au de lucru, 90% dintre terenurile agricole ale comunei Mironeasa au fost lăsate în paragină, iar crâşmele au răsărit la tot pasul: doar în satul-mamă funcţionează 21. Dependenţa de ajutoare este atât de mare, încât oamenii cumpără alimente „pe caiet” până când iau banii de la stat şi ameninţă că vor face revoluţie dacă li se vor tăia aceste drepturi.
La Mironeasa, timpul nu se măsoară în ore fixe, ci în „pe la”. Ieri, o bună parte dintre săteni se pregăteau. Unii pentru pomana de la cimitir – a fost Înălţarea - , alţii pentru coada de la poştă unde se dau alocaţiile.
Ceilalţi aşteptau cu nerăbdare ziua când le va veni rândul la ajutoarele de la primărie. Aproximativ 40% dintre cele 1.200 de familii sunt „vemeghiste”, adică primesc venit minim garantat, cuprins între 125 şi 400 de lei lunar. Peste 60% încasează între 50 şi 80 de lei drept alocaţii complementare sau monoparentale.
Nu-i de mirare că la Mironeasa copiii se nas