Piramida salariilor platite de la bugetul de stat are la varf magistratii, Externele si Ministerul Muncii, unde castigurile salariale medii sunt mult peste cele de la Presedintie sau Transporturi. Salariile se rotunjesc substantial prin stimulentele alocate angajatilor din institutii publice si care au depasit anul trecut 1,1 mld. lei, pentru un numar mediu total de 336.648 posturi platite. In majoritatea institutiilor publice, castigul salarial mediu brut total nu scade sub 3.000 lei.
In companiile cu capital de stat, despre care Finantele nu au suflat o vorba, sunt 5.120 de angajati care au castiguri de peste 8.000 de lei brut, potrivit unei statistici obtinute de ZF.
Ministerul nu a facut publice informatii nici despre castigurile totale ale celor 400.000 de angajati din companiile de stat si nici despre castigurile salariale ale celor 250.000 de angajati din armata, politie si serviciile secrete.
Numarul angajatilor institutiilor de aparare poate fi extras din numarul total al angajatilor din sectorul bugetar -1.360.000 in martie 2010, minus numarul angajatilor din categoria "proprietate publica de interes national si local" - adica administratie, invatamant, sanatatea si serviciile sociale, care au 1.109.000 angajati. La o medie a salariilor brute pentru aceste categorii de 1.500 de lei, cheltuiala totata a statului este de 6 mld. lei anual, aproximativ 1,2 mld euro.
Nu este limpede asadar nici cum vor fi taxati cu 25% acestia, nici cum se va aplica taxa de solidaritate pentru cei 4.000 de angajati cu venituri mari din companiile de stat, despre care au pomenit in treacat zilele trecute premierul Emil Boc si ministrul de finante Sebastian Vladescu. De la aceasta categorie ar putea sa vina "grosul" economiilor la buget, pentru ca la companiile de stat sunt salarii care pot depasi 10.000 de euro lunar, insa atentia Executivului este