Aproximativ 8 la sută din copiii cu vârste de pânăla 8 ani şi aproximativ 3 la sută din adulţi suferă de alergii alimentare. În cazul lor, consumul de lapte sau de peşte, alimente considerate sănătoase, poate face mai mult rău decât bine.
Laptele de vacă, ouăle, arahidele şi peştele sunt principalele alimente răspunzătoare pentru apariţia alergiilor. În cazul persoanelor alergice, la contactul cu proteinele din aceste alimente, organismul declanşează mecanisme de autoapărare, şi astfel pot apărea mâncărimi, erupţii cutanate, edem (umflătură) al buzelor, feţei şi membrelor, dificultăţi de respiraţie, crampe abdominale, diaree, greaţă, vărsături, dar şi ameţeli. În cazuri grave se poate ajunge până la şoc anafilactic. Evitarea alergenului este pricipala măsură care trebuie luată de aceste persoane.
Laptele de vacă, netolerat de copii
Mai rar întâlnită la adulţi, alergia la laptele de vacă este cea mai frecventă alergie la nou-născuţi. În general, ea dispare de la sine în 90 la sută din cazuri după ce copilul împlineşte trei ani, dacă din alimentaţia lui sunt excluse proteinele din lapte (lapte proaspăt sau cu durată mare de conservare, lapte praf, iaurt).
Specialiştii atrag atenţia că există şi o serie de alergii încrucişate. Astfel, 30 la sută din copiii alergici la laptele de vacă sunt alergici şi la proteinele din soia, iar 70 la sută prezintă alergie şi la laptele de capră. În locul acestora, poţi opta pentru o serie de produse lactate care se numesc, în termeni de specialitate, hidrolizaţi de cazeină, ce sunt fabricate din proteine de lapte predigerate.
Evită produsele cu albumină!
Un alt tip de alergie ce poate trece de la sine este alergia la ouă. În general, şi aceasta dispare în jurul vârstei de 7 ani, dar în unele cazuri poate persista toată viaţa. E
ste recomandat ca, pe lângă eliminarea ouălor din dietă, să