Din sumarul revistei FARMACIST.ro, nr. 1/2010, ne-a reţinut atenţia un amplu articol semnat de prof. univ. Gheorghe Mencinicopschi, de la Institutul de Cercetări Alimentare Bucureşti, care abordează pragmatic interacţiunea alimentelor cu medicamentele. Într-o primă parte, sunt prezentate câteva reguli în privinţa asocierilor medicament–aliment ce trebuie evitate, ca urmare, în principal, a inactivării celor dintâi. Desigur, interacţiunile sunt prezentate la modul general, fără specificităţi pe DCI, astfel că din categorii precum „antiastmatice“, „antiulceroase“, „antidepresive“ înţelege fiecare cititor ce doreşte. În partea a doua a articolului citat, sunt prezentate, sub formă tabelară, „efectele nutriţionale“ ale unora din cele mai frecvent utilizate medicamente. (...)
Publicitate E drept că, deşi unele din efectele enumerate în revistă nu sunt nutriţionale, ci toxice directe (precum oto- şi nefrotoxicitatea gentamicinei) sau pur şi simplu primar terapeutice (statusul anticoagulant sistemic indus de warfarină), gruparea diverselor efecte, mai mult sau mai puţin ştiute, ale terapiei medicamentoase poate fi utilă şi de interes pentru publicul-ţintă al publicaţiei, în pofida numeroaselor greşeli de corectură (precum walfarină, hidrazalină, secrestranţi ai acizilor biliari etc.). (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
Din sumarul revistei FARMACIST.ro, nr. 1/2010, ne-a reţinut atenţia un amplu articol semnat de prof. univ. Gheorghe Mencinicopschi, de la Institutul de Cercetări Alimentare Bucureşti, care abordează pragmatic interacţiunea alimentelor cu medicamentele. Într-o primă parte, sunt prezentate câteva reguli în privinţa asocierilor medicament–aliment ce trebuie evitate, ca urmare, în principal, a inactivării celor dintâi. Desigur, interacţiunile sunt prezentate la modul general, fără specificităţi