31% dintre fumători se îmbolnăvesc de cancer pulmonar. Bărbaţii fumează dublu decât femeile, însă femeile fumătoare sunt mai sensibile la cancer pulmonar decât bărbaţii, arată mai multe studii recente.
Un bărbat fumează cât două femei, conform rezultatelor Eurobarometer Report realizat de către Comisia Europeană. Acelaşi studiu, citat de Rogalski Grigoriu Public Relations, arată că în România peste o treime din bărbaţi sunt fumători (37,6%), în timp ce doar 12,5% dintre femei fumează.
Pe de altă parte, specialiştii atenţionează că dependenţa de tutun la femei este mai puternică decât la bărbaţi. Astfel, conform cercetărilor realizate de către Universitatea de Medicină din Hong Kong, femeile renunţă mai greu la fumat decât bărbaţii. Dificultatea se datorează faptului că femeile apelează la ţigară în momente încordate când aceasta este transformată, la nivel psihic, într-un sprijin pentru depăşirea stresului şi a depresiei. Alte studii efectuate în ultimii ani au arătat şi faptul că femeile fumătoare sunt mai vulnerabile în faţa cancerului pulmonar şi altor afecţiuni respiratorii decât bărbaţii.
Raportul mai arată că în Europa, Grecia ocupă primul loc ca procentaj de fumători, 42%, pe când, în România, 36% din populaţie este fumătoare.
Românii au încredere în medic să-i scape de fumat
În ciuda răspândirii îngrijorătoare a fumatului în rândul populaţiei, mulţi vor să renunţe la acest viciu. Potrivit unui raport realizat de ISRA Center Marketing Research, 57% dintre fumătorii din România vor să renunţe la fumat, dar nu ştiu ce trebuie să facă. Conform raportului, 2 din 3 fumători între 35 şi 44 de ani vor să se lase de fumat, iar dintre cei care au încercat să renunţe, 55% sunt deja la a treia tentativă eşuată pentru că nu ştiu ce ar trebui să facă pentru a renunţa. Dintre cei care au încercat să renunţe definitiv la fumat