Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, companie activa pe piata distributiei si furnizarii de energie electrica si de gaze naturale, spune ca in ciuda faptului ca sectorul energetic local are nevoie de investitii uriase, autoritatile romane nu creeaza un mediu prietenos pentru investitorii straini.
In acest context, Hajdinjak spune ca energia din Romania are sanse sa devina un fel de CFR, companie care in lipsa unor investitii majore in infrastructura a acumulat in ultimii ani pierderi uriase si datorii foarte mari.
"Mi-e teama sa nu aducem energia, o industrie care este acum inca destul de sanatoasa in situatia CFR prin lipsa de investitii. Romania este cu resursele financiare la limita, dar mediul de investitii de aici nu este prietenos. Banii pot fi atrasi prin parteneriate public-private, dar in contextul in care noi am investit deja 850 de milioane de euro aici, bani pe care nu i-am recuperat, cum pot sa le mai cer actionarilor mei inca 500 de milioane de euro pentru alte proiecte? Acest lucru nu se va intampla, iar autoritatile de aici trebui sa stie ca este o concurenta puternica de proiecte cu alte tari", spune Hajdinjak.
E.ON alaturi de Enel (Italia) au semnat un memorandum cu statul roman reprezentat prin Termoelectrica, firma care va intra in faliment, pentru constructia unei centrale pe huila la Braila. Investitia ar urma sa fie de peste un miliard de euro, iar capacitatea instalata a unitatii este de 800 MW. Problema majora cu acest proiect este faptul ca desi memorandumul a fost semnat in urma cu doi ani, el nu a depasit faza studiului de fezabilitate.
Problema pe care Hajdinjak o ridica din nou este faptul ca E.ON nu-si poate recupera banii din cauza faptului ca in prezent compania isi vinde gazul catre clienti sub costuri din cauza faptului ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu a