Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului sa reexamineze proiectul de lege care prevede ca rapoartele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu mai sunt supuse votului celor doua Camere ale Legislativului, argumentand ca activitatea acestor doua institutii este mult prea importanta pentru a ramane in afara unui control al Parlamentului.
Adoptat in secret de Guvern in vara anului trecut, proiectul de lege care modifica modul de functionare a autoritatilor de supraveghere a pietelor financiare (CNVM, CSSPP si CSA) a fost intocmit impreuna cu Banca Mondiala si autoritatile de supraveghere. Banca Mondiala a conditionat acordarea imprumutului pentru politici de dezvoltare in valoare de un miliard de euro de alinierea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) la nivelul de independenta si autonomie politica si financiara al Bancii Nationale a Romaniei.
Prinicipalele noutati aduse de proiect fac referire la faptul ca bugetele autoritatilor nu vor mai fi aprobate de Parlament, membrii Comisiilor avand mana libera in a-si fixa singuri salariile, elibereaza membrii CNVM si cei ai CSSPP de raspundere civila si penala, iar rapoartele de activitate, respectiv executia bugetului de venituri si cheltuieli, sunt doar prezentate comisiilor parlamentare, fara a fi supuse votului.
Transmis spre aprobare Parlamentului, proiectul de lege a fost respins de Senat pe 27 octombrie 2009, dar in primavara acestui an a primit un raport favorabil din partea comisiilor pentru buget si pentru politica din Camera Deputatilor - for decizional. Cererea de reexaminare trimisa de Presedintie va retrimite proiectul in Camera Deputatilor care trebuie sa elaboreze un nou raport, pe