Anul acesta se împlinesc 133 de ani de la apariţia primului număr al ziarului „România liberă". Aniversarea coincide cu sărbătorirea a 200 de ani de la naşterea importantului om de cultură August Treboniu Laurian, tatăl fondatorului ziarului nostru, Dimitrie A. Laurian.
Numele real al lui August Treboniu Laurian era Augustin Trifan. El s-a născut în satul Fofeldea, comuna Nocrich, la 17 iulie 1810, şi a trecut la cele veşnice la 25 februarie 1881. Aşadar, a putut citi „România liberă" din primii ani. Şi-a făcut studiile secundare la Sibiu, iar după studiile de filosofie de la Cluj a studiat ştiinţele fizice, matematica şi astronomia la Universitatea şi Institutul Politehnic din Viena şi apoi la Gottingen. S-a ocupat şi cu studii filologice ca profesor, între 1842 şi 1848, la „Sfântul Sava", apoi la Universitatea din Bucureşti, unde l-a întâlnit pe Nicolae Bălcescu, împreună cu care a publicat, în 1845, prima revistă de istorie românească, „Magazin istoric pentru Dacia", ce se adresa românilor din toate cele trei principate. Această importantă revistă promova un punct de vedere naţional privind vechimea, continuitatea şi unitatea românilor din Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. A. Tr. Laurian s-a înscris în Societatea „Frăţia" în anul 1843. A fost un participant activ la Revoluţia din 1848 din Ardeal. La îndemnul lui Nicolae Bălcescu, s-a întors în Transilvania, contribuind la organizarea mişcării revoluţionare, ca mobilizator şi conducător.
Bălcescu l-a numit „cel mai clarvăzător spirit de la 1848". La 13 septembrie 1849, Laurian, Popazu, I. Maiorescu şi I. Bran i-au prezentat, la Viena, împăratului Ferdinand, petiţiile românilor. În anul 1858, A. Tr. Laurian a plecat de la Iaşi la Bucureşti, ca adversar al campaniei antiunioniste duse de caimacamul Vogoride. În anii 1861-1873, a redactat „Istoria Românilor", manuale şcol