Obiectul de artă a fost sustras, luna trecută, din clădirea împărţită de Muzeul „George Enescu” şi Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor. Oficialii aruncă vina dintr-o cameră în alta. Sursa: Libertatea
Mai vechile neînţelegeri dintre cele două instituţii de cultură care împart Casa „George Enescu”, din Capitală, au uşurat misiunea unui hoţ de obiecte de artă. Statueta „Pro Merito” - realizată de sculptorul francez Emile Picault şi dăruită lui Enescu de Orchestra Ministerului Instrucţiunii Publice - a dispărut luna trecută dintr-un spaţiu expoziţional al muzeului care poartă numele compozitorului. Din neglijenţa conducerii muzeului, spun reprezentanţii Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (UCMR), care funcţionează într-o aripă a clădirii.
Din cauza lăcomiei UCMR, care administrează întregul spaţiu, susţine, de cealaltă parte, conducerea muzeului. Cele două instituţii funcţionează din 1956, cu pauze, în clădirea de pe Calea Victoriei, iar de atunci divergenţele au fost numeroase. Acum, conflictul se poate înteţi dacă ministrul culturii, Kelemen Hunor, se ţine de cuvânt şi reuşeşte să paseze administrarea clădirii de la UCMR la Muzeul „George Enescu”.
Pentru asta, trebuie să desfacă un contract pe 30 de ani, care îi pune într-un avantaj clar pe compozitori. Preşedintele UCMR, Adrian Iorgulescu, spune că asta ar presupune nerespectarea unor clauze şi ameninţă că va face toate de mersurile ca imobilul să reintre în posesia familiei compozitorului.
O zi de luni, în două variante
Cert este faptul că, pentru cel care a furat statueta dragă lui Enescu, n-a fost prea greu: în acea după-amiază, la UCMR - „vecina” Muzeului „George Enescu” - se ţinea o adunare. Aşa că hoţul a profitat şi a intrat în sala de expoziţii, a pus obiectul sub haină şi dus a fost. Statueta, în valoare de 5.000 de euro, nu face parte din patr