„Şaguniştii“ se tem că transferul de proprietate va împiedica instituţia să acceseze fonduri europene. Profesorii colegiului cred că nu se pot amesteca elevi cu performanţe şcolare, mentalităţi şi aptitudini total diferite.
Deşi transferul de proprietate nu s-a realizat încă, colegiului i-a fost deja solicitat de Mitropolia Ardealului să-i găzduiască şi pe cursanţii Seminarului Teologic.
CITEŞTE ŞI: „Şaguniştii” încep lupta pentru păstrarea caracterului laic al colegiului
Solicitarea nu a fost agreeată, Mihai Pascu, preşedintele asociaţiei de părinţi „Ioan Popazu", declarând că „vom încerca să-i mobilizăm pe toţi şaguniştii în demersul nostru de a păstra colegiul laic".
În jurul datei de 21 mai se aşteaptă decizia Comisiei guvernamentale de retrocedare, prin care, potrivit unor surse neoficiale, în mod aproape cert, clădirea colegiului va fi dată din proprietatea statului în cea a Bisericii Ortodoxe Române, cea pe „numele" căreia s-au obţinut aprobările de construcţie.
Decizia s-a luat, se pare, fără a se ţine însă cont că terenul pe care este ridicat colegiul a fost donat comunităţii de un negustor braşovean, iar cea mai mare parte a fondurilor necesare realizării construcţiei au fost donate de negustorii braşoveni cu această destinaţie precisă.
„Nu se pot amesteca"
Directorul Colegiului Naţional „Andrei Şaguna", prof. Mariana Ionescu a precizat că „paralelismul dintre învăţământul laic şi cel vocaţional, religios, nu poate duce la o coerenţă a procesului educaţional".
Imediat după ce ediţia de Braşov a cotidianului „Adevărul de Seară" a prezentat situaţia în care se află colegiul, foştii elevi au început să reacţioneze, postând comentarii pe site-ul ziarului sau trimitându-ne mesaje pe adresa de e-mail brasov@adevarul.ro.
Într-unul dintre acestea, doamna Gaspar ne-a scris că „am absolvit acest liceu cu mulţi ani