Acum 20 de ani, în sediul din Dealul Mitropoliei al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională avea loc ultima şedinţă a "miniparlamentului" de după Revoluţie. Începând din luna februarie avuseseră loc şapte sesiuni plenare, în care s-au adoptat 68 de decrete-legi privind problemele cele mai "arzătoare" ale momentului.
Şedinţa a început prin tradiţionala întârziere. După ce totuşi delegaţii partidelor din CPUN au reuşit să se strângă de pe holuri în sala dezbaterilor, lucrările nu puteau începe din cauza vacarmului provocat de vociferările participanţilor. La microfon a luat cuvântul Ion Iliescu, care a făcut apel la calm, îndemnându-i pe cepeunişti să dea dovadă de "stimă, respect reciproc şi civilizaţie".
Ordinea de zi a întrunirii a fost mai mult decât ambiţioasă - discutarea ultimelor 25 de decrete adoptate de Biroul Executiv. Legile rămăseseră restante într-un număr aşa de mare, întrucât CPUN-ul nu se mai întâlnise în sesiune plenară din 24 aprilie. Pentru a nu prelungi la nesfârşit şedinţa, o parte a audienţei, prin vocea deputatului Lazăr, a cerut sistarea dezbaterilor legislative. În opinia sa, viitorul Parlament ales pe 20 mai avea destul timp la dispoziţie să le adopte...
Următorul moment tensionat al discuţiilor a fost cauzat de intervenţia PNŢ-istului Ion Diaconescu. Aflat la microfon, a anunţat audienţa că delegaţii partidului său părăsesc CPUN-ul, din cauza "terorii campaniei electorale" şi refuzului de dialog cu tinerii din Piaţa Universităţii.
Controversele pe tema protestelor din Piaţa Universităţii au continuat însă şi după plecarea ţărăniştilor de la şedinţă. Pata de culoare a fost intervenţia unui anume colonel Rădulescu. Acesta s-a declarat surprins de unele lozinzi din Piaţă, precum "Cine-a stat cinci ani la ruşi nu gândeşte ca şi Bush". El propunea o contralozincă: "Cine-a stat mulţi ani la John