Ultima zi a Forumului Educaţiei 2010 a reunit astăzi sute de persoane din mediul univesitar, preuniversitar şi din societatea civilă.
Cei prezenţi au participat la dezbateri pe teme de marketing pentru proiecte educaţionale şi au identificat metode de atragere a surselor de finanţare.
Mai citiţi şi:
Începe Forumul Educaţiei 2010
Educaţie după model occidental
Vouchere pentru elevi
Dinu Patriciu, preşedintele Fundaţiei cu acelaşi nume, invitat la eveniment, a declarat că a cea mai frumoasă formă de protest a dascălilor faţă de guvernanţi este să participe activ la educaţia copiilor. Competiţia dintre şcoli este creată, potrivit lui Dinu Patriciu, de finanţarea elevului, nu a instituţiei de învăţământ.
Astfel, dacă fiecare elev ar primi câte un voucher, ar putea fi rezolvată şi problema dispariţiei şcolilor din satele îndepărtate, elevii având transportul asigurat. “Aş desfiinţa alocaţiile bugetare către învăţământ. Doar un astfel de sistem de piaţă ne poate scoate din marasmul în care ne aflăm şi ar creşte calitatea învăţământului în România”, a adăugat Patriciu.
Propunerile, puse în practică
În cele trei zile de forum, experţi din Statele Unite ale Americii, Olanda şi Finlanda au propus soluţii pentru o educaţie de calitate şi au dat ca exemplu principiile după care funcţionează educaţia în ţările lor.
Toate propunerile făcute de străini , dar şi cele făcute de invitaţilor din ţară, vor ajunge pe masa Ministerului Educaţiei, pentru a fi implementate. Ideile dezbătute sunt menite să sprijine performanţa şi să contribuie la sistemul de învăţământ din România. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia “Dinu Patriciu”, Liga Studenţilor Români din Străinătate şi Grupul EDUCATIVA.