Actorii de la Sfântu Gheorghe vor juca, în această seară, la Cluj, varianta teatrului fizic a marii opere shakespeariene.
Compania „M Studio" din Sfântu-Gheorghe aduce în sala studio a Teatrului Maghiar de Stat o piesă shakespeariană într-o variantă mai puţin obişnuită. Dacă limbajul lui Shakespeare a fost considerat întotdeuna unul complex şi încărcat de simboluri, compania maghiară a reuşit să-l transpună în scenă fără cuvinte. „În spectacolul nostru personajele nu vorbesc, nu poartă dialoguri. Şi nu din cauza „muţeniei" genului, ci deoarece am dorit să prezentăm emoţiile, intenţiile acestora înainte şi după rostirea cuvintelor. Când încă ei nu ştiu ce vor spune, sau atunci, când vor deja să ascundă, să muşamalizeze, să reverseze tot ce s-a produs după cuvintele rostite de ei. » spune regizorulul Péter Uray. Astfel, piesa lasă spectatorului „să aleagă" idei şi mesaje după propria percepţie.
Hamlet a fascinat cititorii şi publicul de secole şi întotdeauna a fost perceput ca un enigmatic. El are întotdeauna ceva de ascuns,ceva ce nu poate fi descoperit nici măcar de celelalte personaje ale tragediei. Chiar Hamlet afirmă că el are ceva... Ceva ce nu se poate vedea cu ochii... Ceva dincolo de aparenţe.Hamlet este foarte contemplativ şi are o gândire extrem de psihologică. El este interesat de întrebări la care nu se poate găsi un răspuns clar. „Astăzi, trăim în lumea lui Hamlet. În epoca ariviştilor, care caută să câştige putere şi să parvină în societate, când forţa furtunii creşte din cauza luptei pasagerilor pe vasul, care este la un pas de a se scufunda. Şi în tot acest timp ne confruntăm cu nişte momente pe care le acceptăm mai curând pe baza hărţii noastre morale, decât să luăm poziţie faţă de ele. Drumul lui Hamlet este drumul naşterii intenţiei. Noi suntem Hamlet. Purtătorii dezvelirii unice şi singulare a perceperii, consternării şi maturizării. Ham