Reprezentanţii celor două companii cred că transportul gazului lichefiat prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele va fi extrem de dificil
Hajdinjak: Nabucco sau South Stream nu sunt realiste, pentru că sursele lor de gaze sunt neclare
La numai o zi de la semnarea acordului dintre România, Georgia şi Azerbaidjan privind formarea unei societăţi comune care se va ocupa de tranzitul gazului azer spre Europa prin Georgia, au apărut şi disputele: directorii companiilor energetice consideră că transportul gazului lichefiat prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele va fi extrem de dificil.
"Realizarea unui terminal de gaz natural lichefiat la Constanţa ar putea fi problematică, din cauza problemelor cu transportul cu ajutorul vapoarelor prin strâmtoarea Bosfor. Acest lucru ar afecta transportul şi prin Constanţa. Eu nu cred că mai este loc de un alt terminal de gaz natural lichefiat (GNL)", a precizat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.
Menţionând că avem într-adevăr nevoie de conducte de energie, "chiar dacă sunt dinozauri", Hajdinjak a spus că nu crede că Nabucco sau South Stream sunt realiste, pentru că sursele lor de gaze sunt neclare.
În acelaşi context, Răzvan Nicolescu, director în cadrul OMV Petrom, a spus că realizarea unui terminal de GNL la Constanţa va fi dificil de realizat. "Nu cred că realizarea unui terminal de GNL la Constanţa va fi uşor de realizat. GNL este o opţiune, dar trebuie să fie pragmatici. Trebuie să ţinem minte că ne diferenţiază nişte lucruri de Spania. Va fi greu să trecem prin Bosfor şi Dardanele", a declarat Răzvan Nicolescu, citat de NewsIn.
Acordul pentru interconectorul AGRI a fost semnat miercuri
Reprezentanţii României, Azerbaidjanului şi Georgiei au semnat miercuri, la Tbilisi, acordul pentru formarea unei societăţi comune care se va ocupa de tranzitul gazului az