Dupa ce a pus la punct un plan in valoare de 750 de miliarde de euro pentru a stopa caderea euro si a linisti investitorii, Uniunea Europeana lucreaza la o serie de masuri care sa readuca ordinea in politicile fiscale ale tarilor membre, scrie Financial Times.
Comisia Europeana (CE) a propus reguli mai dure care sa asigure disciplina fiscala si a anuntat ca va crea un mecanism permanent de management al crizelor pentru a evita pe viitor repetarea unor probleme similare cu cele ale Greciei. Printre cele mai importante propuneri ale Comisiei se afla si ideea ca guvernele tarilor UE sa analizeze si sa aprobe bugetele celorlalte state. Desi nu vor avea puterea de a forta alte state sa isi modifice bugetele, se pot face presiuni pentru ca previziunile de crestere economica, inflatie sau rate ale dobanzii sa fie cat mai realiste cu putinta.
"Trebuie sa dovedim ca luam in serios problema reformelor fundamentale de care avem nevoie. Acum trebuie sa actionam la radacina problemei", a spus Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.
Mecanismul de stabilizare pus la punct de tarile europe are o durata de trei ani, dar Europa dovedeste ca vrea sa mearga dincolo de luarea de masuri ad-hoc pentru problemele cu care se confrunta continentul, a completat Barroso.
Si criteriile fiscale impuse fiecarui membru al UE vor fi inasprite, astfel incat sa "convinga" guvernele sa reduca datoriile publice.
De exemplu, orice tara cu o datorie publica de 100% din PIB va fi nevoita nu doar sa aiba un deficit sub limita de 3% din PIB, ci sub un procent care sa ii permita reducerea datoriei.
Grecia si Italia au datorii publice mai mari de 100% din Produsul Intern Brut, iar media tarilor din zona euro va fi anul viitor de 88,5%.
In prezent, conform legilor UE, deficitul bugetar al unei tari nu trebuie sa depaseasca 3%, iar datoria publica sa nu sara d