Imprumuturile in euro, dolari sau franci elvetieni luate de est-europeni in perioada de boom a creditarii sunt o povara pentru regiune in conditiile in care bancile centrale au fost nevoite sa tina sus dobanzile de politica monetara pentru a impiedica deprecierea cursului si cresterea restantelor la valuta, sustine Thomas Mirow, presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
"Uneori aud ca imprumuturile in valuta nu sunt o sursa de probleme pentru ca restantele la aceste credite nu difera foarte mult de cele la creditele in moneda nationala. Dar aceasta perspectiva ignora faptul ca au fost mobilizate zeci de miliarde de euro din surse oficiale, iar dobanzile-cheie au fost tinute sus pentru a impiedica o depreciere masiva a monedelor si implicit o crestere a restantelor la valuta", a spus seful BERD.
Mirow pledeaza pentru eliminarea treptata a creditelor de consum fara garantii in valuta si verificarea mai amanuntita a bonitatii clientilor care solicita imprumuturi in valuta comparativ cu cei care solicita imprumuturi in moneda locala. Seful BERD admite ca institutia pe care o conduce a sprijinit extinderea bancilor occidentale in partea estica a continentului si a militat pentru integrarea financiara a celor doua regiuni, ceea ce a permis tarilor din Europa de Est sa se dezvolte mai rapid, dar spune ca acest model s-a dovedit un canal important de raspandire a actualei crize economice.
"Concurand pentru a castiga cota de piata intr-un mediu caracterizat de o lichiditate foarte mare, bancile straine au devenit initiatoarele unei explozii fara precedent a creditarii. Rezultatul a fost o indatorare mai mare a sectorului privat care se dovedeste acum un obstacol major pentru revenirea din criza."
Imprumuturile in euro, dolari sau franci elvetieni luate de est-europeni in perioada de boom a creditarii sunt o povara pentru