Deşi s-a încălzit vremea, muncitorii stau acasă, în şomaj tehnic, iar cei care lucrează au salariile înjumătăţite. La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă există solicitări de angajare doar pentru 20 de persoane calificate în construcţii.
Aproximativ 50% dintre meseriaşi nu au în prezent nicio ocupaţie. Fie că se află în şomaj tehnic, fie în şomaj „plin“ muncitorii în construcţii şi-au pierdut speranţă că vor mai munci în acest an.
Jumătate dintre constructori şomează
„De obicei, în luna aprilie începeam munca. În niciun an n-a întârziat aşa de mult înfiiţarea şantierelor. Nu cred că mai sunt bani şi pentru construcţii, iar cele nefinalizate vor fi doar conservate în acest an“, a declarat Ionel Roşu, dulgher.
Dezamăgiţi de salarii
Firmele care au scăpat de faliment au trimis oamenii în şomaj tehnic şi au păstrat doar câţiva, cât să se descurce. „Avem lucrări, însă nu avem siguranţa zilei de mâine. Mergem dintr-o lucrare în alta. Am discutat cu oamenii şi am propus să prelungim programul de lucru şi să muncim şi sâmbăta. Însă ei au preferat să plece în şomaj tehnic, pentru ca tot atâţia bani primesc“, a declarat Ovidiu Gherase, administratorul unei firme de construcţii. Muncitorii rămaşi „pe tuşă“ speră să se angajeze prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, însă din cele 80 de posturi vacante anunţate, mai puţin de 20 sunt în domeniul construcţiilor. „Locurile de la agenţie sunt numai de ochii lumii anunţate. Când suni, ţi se oferă câteva sute de lei numai ca să ai motiv să îi refuzi“, a precizat Marcel Luncaşu, zidar.
Se caută meşteri anglofoni
Alternativa o reprezintă locurile de muncă în străinătate, însă pentru acestea se cere cunoaşterea unei limbi străine de circulaţie internaţională. Există disponibile 10 locuri de muncă în Danemarca, însă nu s-au găs