Adina Vălean: România are nevoie de privatizare şi o liberalizare reală a sectorului
E.ON: Autorităţile române nu creează un mediu prietenos pentru investitorii străini
Petrom: Preţurile fac obiectul politicilor sociale
Reprezentanţii industriei energetice au arătat ieri, în cadrul Forumului Energiei 2010, că strategia energetică a României întocmită în 2007 nu mai este de actualitate în contextul profundelor prefaceri economice, motiv pentru care se impune revizuirea acesteia. Potrivit declaraţiilor date în cadrul evenimentului "Central & Southeastern Europe Energy Forum 2010", de Alexandru Săndulescu, director în Ministerul Economiei, acest document va fi finalizat în a doua parte a anului, pentru că datele iniţiale din 2007 au fost schimbate radical de criza econoică.
În acest context, Adina Ioana Vălean, membru al Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie din Parlementul European, a arătat faptul că pentru o strategie energetică eficientă, România are nevoie de privatizare şi o liberalizare reală a sectorului.
Răzvan Nicolaescu, Corporate Public Affairs Manager în cadrul Petrom a subliniat faptul că unul dintre cele mai importante aspecte ce afectează jucătorii din domeniu este lipsa de predictibilitate privind evoluţia pieţei de energie în următorii 5 ani şi a preţurilor, în condiţiile în care în România preţurile din această zonă fac obiectul politicilor de protecţie socială.
Hajdinjak: Nicio companie nu-şi permite să vîndă sub preţul de producţie
Pe de altă parte, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, a evidenţiat că România ar putea pierde importante proiecte private de investiţii în domeniul energiei, întrucât autorităţile române nu creează un mediu prietenos pentru investitorii străini. Acest lucru va deteriora serios industria românească şi piaţa energetică, pentru că nicio compan