Salonul Internaţional de la Geneva este cea mai mare expoziţie anuală din lume dedicată invenţiilor. În fiecare primăvară, aici se adună cele mai creative minţi ale planetei.
Inventatori particulari sau companii care desfăşoară activităţi de cercetare vin, an de an, la Geneva în căutarea succesului şi a investitorilor. Oraşul elveţian, cel mai mare din cantonul Geneva-Romandie (regiunea vorbitoare de limbă franceză) şi al doilea ca mărime al Elveţiei, pune la dispoziţia inventatorilor Pavilionul Palexpo, fonduri de organizare şi numeroase premii.
În fiecare an, expoziţia găzduieşte peste 700 de exponate, venite din peste 40 de ţări. În 2010, în ciuda erupţiei vulcanului din Islanda, care a blocat sosirea unora dintre participanţi, au fost prezentate la Geneva 710 invenţii, venite din 45 de ţări din întreaga lume.
Preşedintele-fondator
Prima Expoziţie Mondială a Invenţiilor a avut loc în anul 1972 şi a fost organizată de elveţianul Jean-Luc Vincent, care şi astăzi, după 38 de ani, este preşedintele-fondator al Salonului Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor Noi de la Geneva. Presa franceză amintea, la începutul manifestării de anul acesta, că celebrul comandant al navei „Enterprise-D", din serialul Star Trek, a fost numit Jean-Luc Picard în cinstea lui.
În 1986, când a anunţat noua serie „Star Trek: The Next Generation", creatorul Gene Roddenberry a explicat că numele căpitanului a fost compus din prenumele părintelui Salonului de Invenţii şi numele a doi fraţi elveţieni, inventatorii Auguste şi Jean Felix Piccard.
Francezul Roland de la Celle a inventat un cărucior ortopedic pentru câini
Începând de anul acesta, expoziţia este patronată şi de Organizaţia Mondială a Drepturilor de Proprietate Intelectuală, care are sediul central tot la Geneva şi se bucură de înaltul pa