Reprezentantii Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti au efectuat o vizita la sediul Asociatiei 21 Decembrie 1989, tema discutiilor referindu-se la dosarele revolutiei din 1989 si Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Din delegatie au facut parte Stephen Ruken, Ph.D-political officer si Laurentiu Stefan- political specialist, care au fost primiti de presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, si avocatul Ionut Matei.
Discutiile s-au referit cu prioritate la modul in care au fost obtinute documentele din dosarul Revolutiei si mineriadelor, precum si stadiul acestora, dar si cererile Asociatiei 21 Decembrie 1989 la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Legea Lustratiei.
La inceputul intrevederii, presedintele Teodor Maries a facut o scurta prezentare a activitatii Asociatiei, iar avocatul Ionut Matei le-a expus oficialilor SUA sutele de mii de documente din dosarele Revolutiei si mineriadelor, acestia declarandu-se impresionati de volumul mare de documente, pe care le detine Asocitia.
Maries a propus un parteneriat in vederea publicarii integrale a documentelor pe care le detine Asociatia, privind evenimentele din timpul revolutiei si mineriadelor. Stephen Ruken a promis ca va analiza si transmite propunerea, iar ambele parti au fost de acord ca publicarea acestora este benefica si necesara in cel mai scurt timp.
In vederea finalizarii cercetarilor in aceste dosare, presedintele Teodor Maries le-a prezentat propunerea pe care Asociatia 21 decembrie 1989 a facut-o autoritatilor romane. Aceasta consta in preluarea si solutionarea lor in cadrul unui departament al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc condus de catre profesorul Vladimir Tismaneanu. Modelul propus este cel al Legii de functionare a Institutului Memoriei Nationale din Polonia.