Premierul Emil Boc a anunţat ieri că oficialii din subordinea Guvernului care nu acţionează pentru combaterea evaziunii fiscale vor pleca „fără somaţie“ acasă.
„Cine nu aplică programul Guvernului pleacă. Putem să avem toată voinţa politică din lume de a diminua evaziunea fiscală, dacă dincolo de ministerele pe care le conduceţi nu se întâmplă nimic în teren", le-a spus Boc miniştrilor din comitetul interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale.
Mai citiţi şi:
Zeci de mii de ţigări de contrabandă, confiscate de poliţişti
Costul unui dosar economic: 39.500 de euro
La reuniunea de ieri au participat ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, cel al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, dar şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Cei vizaţi de ameninţările lui Boc ar trebui să fie atât miniştrii responsabili de acest domeniu, cât şi reprezentanţii ANAF, dar analiştii economici consideră că declaraţiile premierului nu vor avea un rezultat concret. „Este mai mult un exerciţiu de imagine, pentru că aceste măsuri nu depind numai de miniştri", a afirmat analistul Ilie Şerbănescu.
Patronatele pun condiţii
Un proiect legislativ pentru combaterea evaziunii fiscale ar putea intra miercuri în dezbaterea Guvernului, într-o primă lectură. Măsurile de diminuare a evaziunii fiscale sunt cuprinse şi în acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Şi reprezentanţii patronatelor condiţionează avizarea scrisorii de intenţie către FMI cu aprobarea unei legislaţii împotriva evaziunii fiscale.
Alianţa Confederaţiilor Patronale (ACPR) va aviza favorabil scrisoarea către FMI în Consiliul Economic şi Social, doar dacă Guvernul va accepta un set de măsuri, printre care şi elaborarea până la 1 iunie a unei legislaţii pentru controlul evaziunii fis