Începută în anul 1986, clădirea neterminată a noului sediu al Bibliotecii Naţionale, de pe cheiul Dâmboviţei, era, până nu de mult, o ruină ceauşistă în plus în peisajul bucureştean.
Salvarea clădirii a venit ca urmare a includerii sale, în anul 2006, în „Programul de consolidare şi modernizare a instituţilor publice de cultură, de importanţă deosebită, din România“, iniţiat de Ministerul Culturii.
„Cu un buget de peste 100 de milioane de euro, bani obţinuţi dintr-un împrumut avantajos, rambursabil după 20 de ani, de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, şi prin cofinanţare de la guvern, noul şantier s-a deschis în martie anul trecut şi, într-un interval de 30 de luni, adică, până în septembrie 2011, Biblioteca Naţională a României va avea un sediu nou şi modern, la standard european“, a declarat Bogdan Trîmbaciu, directorul Unităţii de Management al Proiectului de la Ministerul Culturii.
Mall cultural şi şapte etaje de bibliotecă
Noul sediu al BNR va acoperi 11,2 hectare şi va fi înconjurat de un generos spaţiu verde. Proiectul arhitectului Eliodor Popa, de la „Carpaţi Construct“, prevede, la parter, un mall cultural, primul din Bucureşti, construit special, cu spaţii multifuncţionale şi cu o sală de concerte de 400 de locuri, numită „Aulă“.
Tot la parter se vor construi o cantină pentru angajaţi şi o grădiniţă destinată copiilor lor, iar pe malul Dâmboviţei se va ridica un restaurant.
Cele şapte etaje vor găzdui patrimoniul de publicaţii ale bibliotecii, iar faţada, care va păstra coloanele, va fi modernizată printr-o cortină laterală, de sticlă.