In ciuda faptului ca exportul de carne de sturioni si icre negre a fost interzis inca din 2006, in Romania aceasta piata s-a extins in continuare cu ajutorul braconierilor.
In 2006, pretul de export al unui kilogram de icre negre varia intre 1.300 si 1.500 euro. Un an mai tarziu, la Sulina, un kilogram de icre de morun se vindea, "pe sub mana", cu 1.500 lei. Icrele negre de pastruga costau 800 de lei kilogramul. Interzicerea pescuitului de sturioni a crescut cu aproape 50% pretul icrelor negre.
Desi oficial nu pot fi capturate, exemplarele de morun, cega, nisetru si pastruga sunt exploatate din plin pe piata neagra din Delta Dunarii. Astfel, aici pot fi procurate destul de usor icre negre la preturi excelente in comparatie cu pretul oficial din strainatate. Tot ceea ce iti trebuie este un cerc de cunostiinte care sa aiba tangenta cu grupul de braconieri.
Pare incredibil, dar un pescar poate da lovitura daca are norocul sa captureze un morun-femela de aproximativ 210-250 de kilograme. Astfel, poate face rost de mii de euro peste noapte, dupa ce comercializeaza icrele.
Profitul individual se diminueaza totusi, pentru ca, de obicei, braconierii merg la pescuit in grupuri de cate doi-trei, iar prada trebuie impartita. In plus, exista riscul ca braconierii sa cada in capcana politistilor de frontiera, in loc de banii primiti rapid de la patronii pensiunilor alegandu-se cu dosar penal.
Exportul global de caviar a fost oprit inca din mai 2006 din cauza Conventiei Internationale pentru Comert cu Specii Periclitate, care obliga tarile semnatare, printre care si Romania, sa conserve speciile amenintate cu dispritia. Pentru Romania, interdictia de export impusa de CITES a fost o lovitura de cateva milioane de euro.
In ciuda faptului ca exportul de carne de sturioni si icre negre a fost interzis inca d