Peste o suta de puscasi marini si soldati din fortele navale americane vor desfasura, incepand de luni, exercitii militare in Dobrogea, in parteneriat cu armata romana, pentru a putea sa actioneze impreuna in teatrele de operatiuni ale lumii.
Astfel de exercitii, in aprecierea oficialilor americani, vor creste relatiile de cooperare militara intre SUA si Romania. Rotatia de forte la Marea Neagra (Black Sea Rotational Force) va incepe oficial luni si va dura pana in finalul lunii iulie, perioada in care militarii americani, alaturi de cei romani, vor desfasura exercitii de antrenament si de mentinerea pacii in poligonul tulcean de la Babadag, urmand ca spre sfarsitul etapei sa aiba loc o aplicatie si in Novo Selo din Bulgaria.
Militarii romani au sansa de a invata de la americani despre spionajul militar si vor fi antrenati si in cadrul unor simpozioane pe teme precum operatiuni-amfibie, logistica sau civile, organizate de reprezentantii US Army.
Cel mai important obiectiv al fortei de rotatie americane este acela de a promova stabilitatea regionala, formandu-se parteneriate cu cele 13 state din regiune, dar si de a ajuta aceste state sa-si consolideze capacitatile militare.
Un astfel de exercitiu s-a desfasurat si anul trecut in baza de la Kogalniceanu. Atunci au participat peste 1.600 de militari romani si americani, care au desfasurat antrenamente comune timp de aproape trei luni. Rotatia trupelor de anul acesta prilejuieste si inaugurarea oficiala a micului orasel construit de americani in baza de la Kogalniceanu.
In unitate vor putea fi cazate 1.600 de persoane simultan, in patru tipuri de cazarmi. Baza, care a costat aproximativ 50 milioane de dolari si se intinde pe o suprafata de aproximativ cinci hectare, cuprinde 78 de cladiri, printre care cinematograf, capela, magazine, cantina, spatii de locuit,