Se apropie vara şi ar fi cazul să ne facem o mică provizie de rose-uri. Cezar Ioan, titularul rubricii, a găsit unul bun!
“Nu mai ştiu dacă v-am spus, dar săptămânile trecute am făcut o degustare comparativă de rose-uri, împreună cu colegii din juriul Vinul.Ro. Căutam, va să zică, ceva cu care să merite să ne petrecem mesele de mai şi iunie, sau poate şi pe următoarele. Am cumpărat cam tot ce era disponibil prin supermarketuri şi ne-am pus pe treabă, iar rezultatele au fost interesante, fiindcă am găsit suficiente vinuri bune în zona asta (dar şi suficiente “lichide puturoase”, dacă tot veni vorba, dar cu astea ne-am mai învăţat)
Vreau să vă recomand unul, deocamdată, iar dacă vă interesează subiectul mai aveţi de aşteptat doar vreo două săptămâni până publicăm rezultatele.
Aşadar, iată ce vă propun să încercaţi: un rose demisec din Cabernet Sauvignon de la Vânju Mare. Castel Stârmina este numele lui în comerţ, iar anul de recoltă este 2009. Costă în jurul a 18 lei, în funcţie de magazin. Nouă ne-au plăcut aromele sale proaspete, ce amintesc de cireşe şi drojdii fine de fermentanţie, cu unele nuanţe minerale, calcaroase. Gustativ, aminteşte tot de cireşe, dar şi de căpşuni şi un pic de condiment, numai bun să-ţi stârnească atât pofta de mâncare cât şi pe cea de a mai bea un pahar, bine răcit. Finalul lasă în gură impresii de fructe roşii (din nou cireşe coapte, dar şi ceva fructe de pădure). Ne-a purtat cu gândul nu doar către mâncăruri uşoare, din pui sau peşte, ci chiar şi către lucruri mai consistente. Mie, de pildă, mi s-a făcut poftă să încerc acest rose împreună cu nişte sărmăluţe fierbinţi în foi de viţă stropite, cu o lingură-două de iaurt rece. E un vin care îşi poate servi degustătorii, într-o după-amiază de mai, de la antreuri şi până la desert.”
Se apropie vara şi ar fi cazul să ne facem o mică provizie de rose-uri. Cezar