V-am spus ca am invatat sa citesc oamenii. Yeap, am o adevarata pasiune pentru subiect si cum prind o carte, informatii, oameni care activeaza intr-un domeniu care are legatura cu psihologia, cum am sarit la atac. Oamenii sunt foarte ciudati, nu-si dau seama (pana si eu fac asta, desi acum ma stapanesc mult mai bine ca alta data) ca exista o serie de factori, indicatori comportamentali, care-i dau de gol atunci cand spun altceva decat gandesc, cand ocolesc un subiect desi stiu exact ce opinie au despre acel subiect, sau chiar cand mint.
Poate stiti, in Romania, si mai ales afara tarii noastre, exista specialisti care ofera lectii pe tema data, fiind maestri in afisarea unor indicatori comportamentali falsi (am citit ca Vladimir Putin a fost antrenat de un asemenea “maestru”).
Nu mai insist, idea e ca felul in care stam, in care ne asezam picioarele, expresia ochilor, miscarea lor, mainile, hainele, culorile preferate, gesturile de moment, felul in care zambim, sau incredibil, chiar si muschii faciali pe care-i folosim, ne tradeaza sau vorbesc pentru noi.
Legat de minciuna, as vrea sa scriu intai ca …escrocii si politicienii trebuie sa fie neaparat niste mincinosi excelenti, foarte priceputi, daca e posibil chiar perfecti (la fel ca si comerciantii, alta specie fortata sa stapaneasca arta minciunii cat mai bine) pentru ca minciunile lor netezesc drumuri, ajuta la cimentarea relatiilor si fac ca rolul zilnic pe care trebuie sa-l joace sa fie unul Hollywood type, nu “Gherla din deal type”.
Iata la ce sa fiti atenti cand purtati o discutie cu o persoana si instinctul va spune ca sunteti mintiti.
La ochi. Exista doua variante. Ochii sunt ori aruncati in diverse parti, ori indreptati in jos mai degraba, sau, atitudinea cea mai “safe”, sunt indreptati fix spre interlocutor. Mincinosii maresc deliberat durata contactului vizual, pentru a crea