Guvernul are la dispoziţie maximum şase săptămâni pentru aplicarea măsurilor convenite cu FMI, a declarat la ProTV, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
"Acest proces de implementare are şi el un termen: nu mai mult de şase săptămâni. Aceste măsuri care au fost agreate trebuie puse în practică. Prin modificarea legilor, aprobarea lor de către Guvern şi Parlament şi punerea lor în acţiune. Sper ca aceste propuneri să poată să fie puse în practică", a spus Mihai Tănăsescu.
ÎI DOARE ÎN COT DE CRIZĂ:
Topul salariilor barosane ale funcţionarilor din primării care sfidează recesiunea
Reprezentantul României la FMI a explicat că dacă prin măsurile anunţate Guvernul nu va reuşi să reducă din cheltuieli, rămân doar două soluţii: fie majorarea taxelor, fie un mix de măsuri care includ şi reducerea cheltuielilor şi majorări de taxe.
"Nu sunt decât două lucruri simple. Fie tai cheltuielile publice, fie creşti veniturile bugetului sau o soluţie mixtă. Autorităţile au ales reducerea cheltuielilor publice. În cazul în care acest lucru nu se va putea întâmpla, există celelalte două opţiuni. Fie o creştere a taxelor, fie un mix între cele două, de creştere a taxelor într-o mai mică proporţie şi de reducere a cheltuielilor", a subliniat Tănăsescu.
În şedinţa de luni a Consiliului Economic Social (CES) se va solicita rediscutarea Memorandumului cu FMI, după ce Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) a primit ieri un răspuns favorabil din partea Fondului. Asociaţia trimisese o scrisoare FMI. Potrivit preşedintelui ANEIR, Mihai Ionescu, în răspunsul primit, reprezentanţii FMI spun că sunt de acord cu modificarea Memorandumului convenit la Bucureşti.
Sindicatele şi patronatele vor să nu se aplice o reducere uniformă, cu câte 25%, a fiecărui salariu, ci diferenţiat pe ministere, astfel încât bugetarii cu ven