Comportamentul unui individ faţă de alcool depinde de o anumită genă, susţin specialiştii. Aceasta îi determină pe unii oameni să rămână departe de tentaţiile bahice.
De ce unii rezistă o noapte întreagă la băutură, în vreme ce alţii sunt răpuşi de somn după un singur pahar de vin? Răspunsul la această întrebare a venit odată cu descoperirea unei gene care, potrivit specialiştilor americani coordonaţi de Denis McCarthy - cercetător la Universitatea din Missouri -, îi protejează pe unii de dependenţa de alcool.
Echipa americană, informează „Le Figaro", a studiat efectele alcoolului pe un lot de 91 de tineri afro-americani, în orele care au urmat ingestiei unor cantităţi moderate de alcool.
Afro-gena
Specialiştii au descoperit că cei care au tendinţa să adoarmă după ce beau sunt purtătorii unei gene denumite ADH1B*3. Aceasta este una dintre cele trei variante ale genei ADH1B, responsabilă de „fabricarea" alcool dehidrogenazei - enzima care metabolizează alcoolul din organism.
Cercetările anterioare au demonstrat de altfel că cei care sunt purtătorii genei ACH1B*3 au o dependenţă scăzută faţă de alcool. Gena are o anume particularitate, anume că se găseşte predominant la populaţiile de origine africană. Publicat în revista „Clinical & Experimental Research", studiul ar putea explica de ce purtătorii acestei gene nu devin alcoolici. Dr. Denis McCarthy susţine că „oamenii sunt mult mai puţin tentaţi să bea dacă observă că acest lucru le provoacă somnolenţă".
Cu toate acestea, cercetătorii sunt departe de a fi descifrat toate secretele comportamentului uman vizavi de alcool. Mai multe gene susceptibile de a fi legate de dependenţa de alcool au fost identificate şi, în plus, comportamentul unui individ depinde şi de mediul în care trăieşte.
Mai mulţi factori sociali şi economici sunt recunoscuţi de către specialişti pentru rolu