Deşi avem una dintre cele mai mari rate a inflaţiei din Europa şi perspective nu foarte bune pentru viitor, banca centrală a tăiat 0,25 puncte procentuale din rata dobânzii de politică monetară, care a ajuns la un nivel minim istoric: 6,25%. Menţinerea deficitului de cerere agregată, pe fondul recesiunii, a atârnat mai mult decât înrăutăţirea perspectivelor privind inflaţia. Banca Naţională a redus dobânda de politică monetară la 6,25%, în pofida perspectivei de a vedea i
Deşi avem una dintre cele mai mari rate a inflaţiei din Europa şi perspective nu foarte bune pentru viitor, banca centrală a tăiat 0,25 puncte procentuale din rata dobânzii de politică monetară, care a ajuns la un nivel minim istoric: 6,25%.
Menţinerea deficitului de cerere agregată, pe fondul recesiunii, a atârnat mai mult decât înrăutăţirea perspectivelor privind inflaţia. Banca Naţională a redus dobânda de politică monetară la 6,25%, în pofida perspectivei de a vedea inflaţia scăzând într-un ritm mai lent. Scăderea dobânzii a fost făcută totuşi cu un pas mai mic - 0,25 puncte procentuale, comparativ cu etapele anterioare, când reducerile au fost cu câte 0,5 puncte.
Chiar dacă a dat semnalul ieftinirii creditului, banca centrală vede o inflaţie mai mare la finele anului decât în urmă cu trei luni: de 3,7% la sfârşitul acestui an faţă de 3,5% în februarie a.c. Şi prognoza de inflaţie pentru sfârşitul anului viitor a fost revizuită în sus: de la 2,7% la 2,8%. Niveluri chiar mai mari indică prognoza Comisiei Europene, publicată săptămâna trecută: 4,3% anul acesta şi 3% în 2011.
În martie, inflaţia a scăzut la 4,2% de la 4,7% în februarie, reintrând astfel în intervalul de variaţie de plus/minus un punct procentual în jurul ţintei stabilite pentru acest an - 3,5%. Inflaţia din martie a fost sub nivelul prognozat anterior de BNR, graţie unui leu mai tare decât cel utilizat în