Dorina Nariţa este una dintre reprezentantele noii generaţii de interpreţi de folclor care face cunoscut ţinutul judeţului Alba în întreaga ţară. Tânăra cântă de când se ştie pentru că s-a născut într-o familie care a îndrăgit în mod deosebit cântecul popular.
Profil:
Data şi locul naşterii: 15 martie 1981, sat Ţelna, judeţul Alba
Studii: Licelul de Cooperaţie din Alba Iulia, Şcoala populară de artă
Stare civilă: căsătorită, un copil
„Am fost binecuvântată să mă nasc într-o familie care iubea muzica populară şi care cânta. Şi mama şi tatăl meu cântau, dar şi fraţii şi surorile. Tata a participat chiar la concursul Floarea din grădină“, a afirmat interpreta. Cu toate că s-a născut la sat, iar mentalitatea oamenilor de acolo era una mai conservatoare, Dorina şi-a pus în cap să ajungă pe scenă.
„Era ambiţia mea chiar dacă părinţii mei nu erau de acord. A fi artist nu însemna că vei avea ce pune pe masă mâine şi nici nu era o cinste deosebită“, îşi aminteşte tânăra. La 16 ani, fratele său a luat-o de mână şi au păşit împreună la primele cursuri de canto popular. „M-am înscris la Şcoala Populară de Arte fără cunoştinţa părinţilor mei. M-am bazat pe faptul că şi fratele şi sora mea urmau aceste cursuri, iar eu ştiam că pot mai mult şi voiam cu tot dinadinsul mai mult“, povesteşte Dorina Nariţa.
S-a înscris la clasa Leontinei Fărcaş, o artistă de care auzise şi pe care o stima. „Eram eleva unei artiste cunoscute şi asta mă ambiţiona“, a adăugat interpreta. La 18 ani face primii paşi către scenele de concurs. Participă la Festivalul „Inimi fierbinţi în ţara de piatră“ Abrud, unde obţine locul I, Festivalul „Dumitru Sopon“ (premiul I) Gilău, Festivalul „Alină-te dor alină“ (premiul III) Baia Mare, „Moştenitorii“ (premiul III) Alba Iulia, „Strugurele De Aur“ Jidvei România (Premiul Special al Dirijorului). „Odată cu concursul Moşteni