Mii de locuitori din Alba Iulia au luat cu asalt Muzeul Național al Unirii, pentru a participa la programul pregătit de angajații instituției cu ocazia Nopții Muzeelor.
Mulți oameni, unii chiar cu copii, au mers pe jos prin ploaie pentru a avea parte de o prezentare cu totul deosebită a expoziției de bază a muzeului, cu piese care pleacă din preistorie și ajung în epoca modernă.
Vizitatorii au avut ocazia să se întâlnească cu un om preistoric, cu un dac, cu mai mulți romani - o doamnă a epocii, un patrician și un soldat -, cu un soldat din evul mediu, cu un soldat din perioada imperială, dar și cu Avram Iancu și un domn de la începutul secolului trecut, întruchipându-l pe primul primar român al orașului Alba Iulia.
Unii dintre vizitatori i-au recunoscut, între personajele care le-au vorbit despre diferite epoci, inclusiv pe directorul muzeului și pe adjunctul său, care s-au "deghizat" în soldat roman și în Avram Iancu. Cu totul deosebit a fost faptul că toți acești oameni nu au fost actori, ci specialiști ai muzeului albaiulian pe epocile pe care le-au "întruchipat", ceea ce reprezintă o premieră.
“Este un moment unicat, nu doar în muzeele din România, dar n-am întâlnit nici pe plan mondial așa ceva. Este o poveste în care mai multe personaje principale, noi, specialiști ai muzeului, îmbrăcăm anumite uniforme și costume, axându-ne pe expoziția de bază a muzeului. La celelalte muzee, dacă se îmbracă, se îmbracă actori profesioniști, fără a fi specialiști ai momentului respectiv", a declarat purtătorul de cuvânt al muzeului, Liviu Zgârciu.
Muzeul și-a deschis porțile la ora 21, dar mulți oameni au venit încă de la ora 19.30, pentru a vedea, la Sala Unirii, piesa "Trandafirul și coroana" prezentată de membrii trupei de teatru Skepsis, eveniment care a fost inclus în programul Nopții Muzeelor de la Alba Iulia.
Vizitatorii de toate vârstele a