Mamele din UE pot sta acasă şi patru ani de zile - în Cehia, iar cele din Belgia primesc indemnizaţii pentru creşterea copilului de 685 de euro. În România însă mamele vor să protesteze împotriva măsurilor de austeritate anunţate de Guvern prin care indemnizaţia este redusă cu 25%.
Mămicile vor picheta, mâine, Ministerul Muncii fiind nemulţumite de măsurile de austeritate care vor reduce indemnizaţia de creştere a copilului cu 25% de la 1 iunie 2010. În prezent, în România, suma reprezintă 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni şi se acordă timp de doi ani.
Astfel, după aplicarea măsurilor pe care Guvernul le va anunţa săptămâna viitoare, mamele vor primi 64% din salariu pentru creşterea copiilor, dar nu mai puţin de 600 lei şi nu mai mult de 4000 lei.
Din momentul anunţării pachetului de măsuri de austeritate au circulat diverse variante privind reducerea indemnizaţiei pentru mame: stabilirea unei sume fixe sau scăderea procentului actual.
"Modelul agreat acum de noi se apropie cel mai mult de cel din Germania, cu menţiunea că indemnizaţia se acordă pentru maximum 14 luni părinţilor care se ocupă de îngrijirea copilului care renunţă la activitate sau care lucrează până la 30 de ore pe săptămână. Cuantumul minim plătit ca drept de indemnizaţie de creştere a copilului este 300 euro, iar cuantumul maxim 1800 euro. Cuantumul reprezintă 67% din venitul net al părintelui care solicită indemnizaţia", scrie Andreea Paul-Vass, consilier pe probleme economice al premierului Emil Boc, pe blogul personal.
Indemnizaţia în celelalte state europene poate ajunge până la 685 de euro, aşa cum se întâmplă în Belgia, iar mamele din Uniunea Europeană stau acasă cel puţin 2 ani, în unele ţări, precum Cehia, ele pot sta şi 4 ani.
12 dintre cele 27 state membre UE, inclusiv in România, au instituită o formă de concediu par