* Flora şi fauna sunt ameninţate de turismul iresponsabil
Speciile rare de floră şi faună din Parcul Naţional Piatra Craiului (masiv devenit rezervaţie naturală în 28 martie 1938) sunt în pericol de dispariţie, din cauza turismului necontrolat şi a construcţiilor din zonă.
Deşi Parcul este protejat de legea internă şi cea europeană, Agenţia de Protecţie a Mediului Braşov a emis acord de mediu unei societăţi comerciale, în vederea construirii unei pensiuni în satul Peştera, aflat în incinta Parcului Naţional Piatra Craiului, ne-a declarat Cătălina Rădules-cu, avocat în cadrul Centrului de Resurse Juridice.
Centrul de Resurse Juridice a dat în judecată, anul trecut, Agenţia de Protecţie a Mediului Braşov, pentru nerespectarea legislaţiei interne şi europene, care prevede că, înainte de efectuarea unor construcţii în zonele protejate prin lege, trebuie făcut un raport de evaluare a impactului asupra mediului.
Acest studiu ar fi trebuit realizat cu atât mai mult cu cât pensiunea în discuţie urmează să fie ridicată în imediata vecinătate a sitului Natura 2000, unde vieţuiesc şi cresc specii de animale şi plante rare, protejate de lege.
În plus, Cătălina Rădulescu ne-a explicat că autorităţile de mediu sunt însărcinate cu efectuarea unui studiu care să releve efectele cumulative ale construcţiilor şi turismului intens din zonă, lucru care nu s-a întâmplat.
"Dacă ar fi construite aici 100 de pensiuni, chiar de dimensiuni modeste, ar exista pericolul ca turiştii să distrugă complet zona. Dacă numărăm pensiunile din zona Peştera-Moeciu, nu suntem departe de aceste cifre", şi-a exprimat opinia reprezentantul Centrului de Resurse Juridice. Domnia sa admite că este dreptul fiecăruia dintre noi să vizităm Parcul Naţional Piatra Craiului, că turismul nu poate fi oprit, însă autorităţile trebuie să ia măsurile necesare pentru a gestiona un nu