Pentru construirea unui etaj în plus nu este nevoie decât de un arhitect şi de o autorizaţie de construire.Balcoanele pot fi închise, însă sunt puse restricţii la deschiderea spaţiilor comerciale de la parterele blocurilor.
Constănţenilor le este permis să facă mai multe lucrări de amenajare decât până acum. „Hotărârea de Consiliu era mai restrictivă. În prezent, regulile sunt ceva mai permisive. De exemplu, dacă până acum abia se aproba mansardarea unui imobil, acum, dacă fundaţia o permite, se mai poate construi un întreg etaj“, a declarat Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa.
Balcoane închise
Pentru locuinţele situate la blocuri se permite închiderea balcoanelor situate la etajele I - XII, dar numai acolo unde există corespondent cu etajul superior, cu excepţia ultimului etaj, cu condiţia menţinerii unui caracter unitar al faţa-
delor blocurilor.
Cei care vor să construiască balcoane trebuie să folosească materiale şi finisaje similare cu cele deja existente. Pentru acest lucru se vor prezenta studii. Vor fi autorizate numai dacă „aspectul lor exterior nu contravine funcţiunii acestora şi nu depreciază aspectul general al zonei“, se arată în hotărârea de consiliu.
De asemenea, se permite şi construirea balcoanelor pentru a le transforma în spaţii de locuit cu condiţia să se păstreze aliniamentul actual şi să nu deformeze simetria faţadei blocurilor. Familiile care au unul sau mai mulţi membri în scaun cu rotile îşi pot construi uşi exterioare la balcoane.
Fără magazine la parter
Mai puţin permisivă este hotărârea în ceea ce priveşte autorizarea amenajării spaţiilor de alimentaţie publică la balcoanele şi camerele situate la parterul blocurilor.
Acest lucru nu este permis decât dacă spaţiile respective nu generează zgomot şi trafic ridicat de persoane: spaţii comerciale, sed