Organizatia nonguvernamentala constanteana "Mare Nostrum" lanseaza in premiera nationala un program dedicat protectiei mediului marin, in special al delfinilor, intitulat "imbunatatirea starii de conservare a biodiversitatii marine din zona costiera romaneasca, in special a delfinilor" (CONSDELFIROM), proiect finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Programul are o valoare totala de 669.930,17 lei, va fi implementat in sectorul nordic al Dobrogei si se va desfasura pana in luna martie 2012, avand ca parteneri Complexul Muzeal de stiinte ale Naturii, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Marina "Grigore Antipa", Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura.
Scopul proiectului este de a creste gradul de constientizare in randul comunitatilor locale din zona Sit Natura 2000 cu privire la valoarea biodiversitatii costiere. Managerul de proiect, Mihaela Candea, mentiona ca la ora actuala publicul din zonele de care amintim are informatii lacunare legate de mijloacele prin care poate fi protejat mediul lor inconjurator.
Vorbim de comunitati pescaresti, unde pescuitul este indeletnicirea principala, dar si unicul mod de a se sustine financiar. Insa indeletnicirea lor poate pune in pericol ecosistemul costier, drept pentru care proiectul are ca obiectiv sprijinirea comunitatilor locale in vederea adoptarii unor tehnici prietenoase fata de mediu.
Ca si activitati specifice, proiectul prevede colectarea datelor privind aparitia delfinilor in apele litorale romanesti, capturile accidentale si esurarile din zona marina a Sitului ROSCI0066 DeltaDunarii, zona marina. Vor fi organizate si desfasurate sesiuni foto de identificare pentru colectarea datelor despre cele trei specii de delfini din apele romanesti a