Toate trecerile de pietoni din municipiu reprezintă adevărate capcane pentru persoanele cu handicap locomotor. Peste 100 de suceveni imobilizaţi în cărucior sunt condamnaţi la izolare de şefii instituţiilor publice.
Ionel Vrabie are 74 de ani şi nu poate merge nici măcar la piaţa din faţa blocului său. Ieri a rămas blocat lângă sediul Poliţiei Rutiere, deoarece nu a putut trece de bordura trotuarului. Este în căruciorul cu rotile de 16 ani şi a avut mereu nevoie de ajutor ca să traverseze trecerile de pietoni. Şi asta pentru că în Suceava nu există spaţii special amenajate pentru persoanele cu handicap.
„Îmi vine foarte greu, mă mai ajută oamenii să trec peste borduri. Nu prea pot să ies singur din casă şi de aceea am un nepot care vine şi mă ia. Copiii îmi sunt plecaţi în străinătate, am o fată şi un băiat, ambii medici. Le-am spus să se întoarcă, dar nu vor să moară de foame în ţară“, spune bătrânul.
Autorităţile ridică din umeri
Aceeaşi problemă o au şi alţi 100 de suceveni imobilizaţi în scaun cu rotile, care nu se pot deplasa prin oraş, deoarece lipsesc rampele. „Am rămas în scaun de la a doua operaţie de hernie, mi s-a îngustat canalul de la măduvă şi nu mai pot merge. Am noroc că am o pensie şi mă descurc, nu-mi lipseşte nimic. Nu pot însă merge singur la cumpărături. Trotuarele sunt cu borduri prea înalte“, explică bărbatul.
Nu doar trotuarele sunt obstacole pentru persoanele cu handicap, ci şi intrările în instituţiile publice. Sucevenii cu handicap sunt obligaţi să ceară ajutor pentru a ajunge să-şi plătească taxele sau impozitele. Mai mult, rampele lipsesc şi mijloacelor de transport în comun.
„Toate autobuzele pe care le avem noi au rampă suplimentară de acces pentru cărucioare, au podeaua coborâtă pe toată lungimea, o înclinare a podelei şi o rampă pentru cărucioare“, a susţinut primarul Io