Pictura costă 8.000 de euro și este semnată de italianul Giuseppe Montrone. Datat 1896, tabloul a fost evaluat pe piața internațională la 24.000 euro. Din cauza crizei, preţul a ajuns acum la un sfert din valoarea inițială.
La Galeria „Art & Craft“, patronul Narcis Gardagiu te întâmpină cu o cană cu ceai şi te invită la un pelerinaj prin zeci de tablouri. De la artă figurativă până la peisaje şi portrete, însă, după cum am aflat, constănţenii sunt conservatori şi preferă lucrările de artă clasice. Preţurile pornesc de la 10 lei, în cazul obiectelor handmade făcute de studenţii de la Arte şi ajung la mii de euro, la tablourile mari şi de colecţie.
Cel mai scump tablou al galeriei este datat 1896 şi semnat de Giuseppe Montrone. Inițial, a fost evaluat pe piaţa internaţională la 24.000 de euro. „Din cauza crizei, tabloul a intrat în galerie cu preţul de 12.000 de euro şi a ajuns, la ora actuală, la 8.000 de euro“, a declarat Narcis Gardagiu. Deși este cea mai scumpă lucrare din galerie, tabloul lui Montore nu este expus într-un loc aparte, ci chiar la intrare, undeva sus pe peretele din casa scării.
Mama care alăptează
Lucrarea are peste un metru înălțime și este păstrat în rama originală. Pictura înfățișează o mamă care își alăptează pruncul în fața unui alt copil. Atenția lor este atrasă de bona care, aflată în aceeași încăpere, face educație cu un băiețel lucrând pe ceea ce pare a fi o hartă geografică. „Restul lucrărilor au preţuri variabile, depinde de fiecare artist plastic cum se poziţionează faţă de colegii de breaslă. Însă, aici intervine şi gustul publicului“. În ceea ce priveşte rentabilitatea menţinerii pe piaţă a unei galerii de artă, Narcis Gardagiu a declarat că „nu există profit. Nici măcar vara, când afluxul de turişti este mare în centrul oraşului“. Sute de tablouri zac în galeriile de artă din Constanţa, vânzările fiind minim