Bucătari amatori şi profesionişti s-au întrecut, ieri, în prepararea celui mai gustos grătar. Concursul „Grătarul de aur“ ce a avut loc în parcarea Alba Mall şi s-a desfăşurat pe trei probe. La proba liberă, s-au pregătit reţete speciale, precum iepure, miel sau peşte la grătar. Maestrul bucătar Horia Vîrlan a jurizat concursul.
Concurenţii şi-au dovedit priceperea în domeniul culinar preparând un grătar din piept de pui şi altul din carne de porc. Marea întrecere s-a dat la proba la alegere, pentru care concurenţii şi-au adus de acasă ingredientele şi şi-au pus la bătaie imaginaţia.
„La proba de creativitate am pregătit o reţetă proprie de crap cu legume. Este inventată de mine, am combinat mai multe reţete. Am preparat un crap de două kilograme, înăbuşit în staniol cu legume asortate, brocoli, morcov şi o garnitură de sos bechamel, servit pe o frunză de salată“, a spus Radu Pop, 29 de ani, inginer auto.
Reţete din Grecia şi reţete din Ţara Moţilor
Dumitru Avram şi Gheorghe Decean din echipa „Gurmanzii“ au pregătit cotlet şi pulpă de miel. „Este carne de miel de casă, crescut ecologic. Carnea a stat trei zile la macerat cu 16 condimente şi ulei de măsline şi se serveşte cu sos de usturoi şi iaurt de capră. Reţeta e adusă din Grecia, de pe malul Mării Egee“, a spus Dumitru Avram (58 ani), inginer horticol.
Echipa „Şapte cetăţi“ a venit cu un preparat specific văii Pianului. „Am pregătit peşte umplut cu ardei, orez, ciuperci şi parmezan. Reţeta este foarte veche“, a spus Ioana Bădilă, 36 de ani, bucătar. Doi liceeni au gătit iepure. „Carnea de iepure a fost lăsată la marinat. O servim cu garnitură de ciuperci făcute pe grătar, cartofi umpluţi cu ton. Reţeta am luat-o de la bunica“, a spus Bogdan Lazăr, de 18 ani din echipa „Bucătarii pricepuţi“.
Moaţele din Câmpeni au avut un preparat aparte. „Avem piftie de