Face parte din galeria dascălilor de excepţie pe care i-a dat şcoala românească, apreciat deopotrivă de elevi şi colegi pentru profesionalism şi francheţea de care dă dovadă.
Primele şase clase le-a urmat la şcoala din satul natal, Călieni, unde, după cum ne spune, a avut norocul să-i fie diriginte chiar părintele său, profesor de matematică. De aici şi pasiunea pentru această disciplină şi profesie, cărora le-a rămas statornic, transmiţând „microbul" ştiinţelor exacte şi fiicei mai mari, care este tot profesoară de matematică.
„Cred că am preluat modelul tatei, un model desăvârşit pe care am vrut să-l urmez prin tot ceea ce fac. Gândesc că tatii i-ar fi făcut plăcere. Şi mama tot cadru didactic a fost şi atmosfera din casă nu putea conduce decât la o astfel de opţiune", îşi justifică Dan Popoiu alegerea carierei.
Mărturiseşte că matematica a fost pentru el mai mult decât o pasiune, o muncă „fără normă" din reviste şi culegeri de specialitate puse la dispoziţie de profesorul său de matematică, profesorul şi pedagogul de excepţie Ionel Atanasiu, de la care a moştenit metodica predării. Ca elev, a participat la două olimpiade naţionale de matematică şi a urcat pe podium la concursul
rezolvitorilor de probleme din Gazeta Matematică.
„Era o joacă frumoasă, fără bătaia lungă pe care o are astăzi calificarea la etapa finală a unei competiţii. Era o întrecere între colegi din care reieşeau astfel de rezultate", ne spune profesorul.
A ales catedra
A terminat facultatea al doilea din grupa sa, astfel că a beneficiat de dublă repartiţie, urmând să revină la Bucureşti, în cercetare, după doi ani de stagiu la Focşani. Lucru care nu s-a mai întâmplat.
„Predau la Colegiul Naţional „Unirea" de la începuturile mela ca profesor şi aici am rămas până în ziua de azi. Mirajul clasei şi al prafului de cretă m-au cucerit şi m-au determinat să