„Reglementare" a fost unul dintre cuvintele rostite cel mai des în ultimele trei zile la Zagreb, la Reuniunea Anuală a Guvernatorilor Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare. S-a cerut reglementarea pieţelor de capital, a actorilor de pe piaţa bancară, a activităţii băncilor internaţionale.
Despre reglementarea sectorului bancar din România, preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, care este, în acelaşi timp, şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), prezent la reuniune, spune că aceasta „nu este un lucru etern, ea trebuie să se schimbe odată cu piaţa, altfel devine nocivă, ca şi lipsa reglementării".
„În România am avut şi avem reglementări bune, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să le adaptăm permanent la reglementările europene, dar şi la condiţiie actuale. În ceea ce priveşte cerinţele europene în domeniul bancar, BNR a făcut deja o listă de noi reglementări pe care intenţionează să le facă şi ne-a şi transmis-o, ceea ce e un lucru bun", a spus Radu Gheţea, citat de Agerpres.
În opinia sa, un pas înainte pe calea reglementării este apariţia practicii de autoreglementare, iar un exemplu este realizarea de către ARB a legislaţiei privind migrarea conturilor, cu obţinerea avizului ulterior al BNR.
„Până în septembrie, tot prin autoreglementare, va fi realizat şi cadrul legislativ privind sistemul de plăţi", a mai adăugat Radu Gheţea.
Atunci când este vorba despre reglementare din partea unei alte autorităţi, inclusiv a BNR, preşedintele ARB consideră că trebuie avut în vedere caracterul temporar al oricărei reglementări, care trebuie să fie în pas cu evoluţia pieţei. „Un exemplu edificator este apariţia, acum câţiva ani, a regulamentului privind reevaluarea anuală de către bănci a garanţiilor. Atunci a trecut aproape neobservat şi niciun control care a trecut pe la băncile unde am lucrat nu a