Programul de reducere a cheltuielilor negociat cu FMI poate fi un loz câştigător pentru evitarea intrării României în incapacitate de plată, deşi este costisitor pentru anumite categorii sociale şi va conduce la prelungirea recesiunii şi în 2010, potrivit fostului ministru de Finanţe Daniel Dăianu. "În opinia mea, un asemenea program face ca România, cu probabilitate însemnată, să rămână în recesiune şi în 2010, pentru că nu văd care sunt pistoanele. Consumul va fi af
Programul de reducere a cheltuielilor negociat cu FMI poate fi un loz câştigător pentru evitarea intrării României în incapacitate de plată, deşi este costisitor pentru anumite categorii sociale şi va conduce la prelungirea recesiunii şi în 2010, potrivit fostului ministru de Finanţe Daniel Dăianu.
"În opinia mea, un asemenea program face ca România, cu probabilitate însemnată, să rămână în recesiune şi în 2010, pentru că nu văd care sunt pistoanele. Consumul va fi afectat, investiţiile vor fi afectate. E un program de austeritate", a declarat Dăianu la emisiunea "După 20 de ani".
El crede că România se află în prezent în situaţia de a alege între diferite măsuri de austeritate, care pot însemna costuri mari pentru anumite categorii sociale, dar un program de reducere a cheltuielilor, precum cel aprobat recent de Guvern, poate fi un "loz câştigător" pentru evitarea intrării statului în incapacitate de plată.
Creşterea taxelor cu impact în inflaţie
Întrebat care ar fi efectele dacă Gvernul va fi până la urmă nevoit să crească taxele, Dăianu a răspuns că impactul ar fi în primul rând asupra inflaţiei, iar creşterea acesteia ar obliga BNR să practice o dobândă de politică monetară mai mare.
"De durere nu scapi. Orice am alege, de durere nu scapi. România nu are cum să evite acest tip de durere care îşi are originea în programul de austeritate", a spus Dăianu, men