Corneliu Bucşa este prodecan al Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” şi unul din fondatorii acestei facultăţi de succes.
CITEŞTE ŞI:
Întâlnire după 20 de ani la Facultatea de Ştiinţe
Născut: 22 martie 1949, Cluj-Napoca
Studii: doctorat Universitatea liberă din Bruxelles
Familie: căsătorit, doi copii
VIDEO - Roboţii sibieni vor să cucerească lumea
În Sibiu există în prezent peste 30.000 de studenţi, viitori specialişti în mai toate domeniile profesionale existente pe piaţă, făcând din oraş un mare centru universitar. Acest lucru este posibil mulţumită unor oameni precum Corneliu Bucşa, care în urmă cu 20 de ani, după căderea lui Ceauşescu, nu a stat pe gânduri şi a pus bazele învăţământului academic modern în România.
Sibian din 1972
Deşi este născut în Cluj-Napoca, Corneliu Bucşa spune cu mândrie astăzi că este sibian prin adopţie. A venit aici în 1972 ca profesor şi nu s-a mai lăsat dus. Până la căderea comunismului şi-a văzut liniştit de carieră şi preocupările academice, pentru ca imediat după 1989, împreună cu alţi colegi dascăli, să demareze proiectul primei Facultăţi de Ştiinţe. Privind în urmă îşi aminteşte că şi-a asumat un risc foarte mare pentru că puţine lucruri erau sigure la vremea aceea în România, cu atât mai mult obţinerea tuturor aprobărilor de la Bucureşti pentru înfiinţarea unei instituţii de învăţământ superior. Ca să vă faceţi o idee, Universitatea „Lucian Blaga” şi-a căpătat numele abia cinci ani mai târziu.
Muncă de argumentare
Aviator, inventator şi inginer în devenire la 24 de ani
Pe lângă acte şi documente, unul dintre cele mai dificile lucruri pe care a trebuit să le facă a fost să convingă alţi dascăli că proiectul lui este unul de viitor şi că merită să i se alăture. „Mi-a fost foarte greu în anii aceia să con