Primul centru de cultură şi civilizaţie a vinului din România s-a deschis pentru orădenii amatori de calitate. Societatea funcţionează cu circuit închis. Doar membrii se pot întâlni într-o casă amenajată în stilul burghez al secolului XIX.
Un grup de experţi în vinuri a inaugurat prima şcoală în care se învaţă despre cultura licorii coborâte din legende. „Este un demers de a aduna oameni de calitate. Vrem să provocăm un interes în acest sens. Vinul românesc aduce împreună prieteni, oameni de afaceri şi orice persoană a Cetăţii. În acest loc se pot întâlni toţi, fără a fi nevoiţi să privească de peste gard”, spune Dorin Popa, preşedintele asociaţiei. Accesul se face în baza unui certificat de membru. Contra sumei de 12 euro pe lună, orice orădean poate pătrunde în tainele vinului, în vreme ce, pentru persoanele juridice, cotizaţia ajunge la 20 euro. Centrul funcţionează într-un imobil vechi care a fost decorat în stil burghez.
Sala Cavalerilor Vinului
„Nu relaţionam deloc cu vinurile româneşti, le gustam doar pe cele produse în străinătate. Am învăţat că avem vinuri de calitate şi suntem în topul celor mai buni cinci producători la nivel mondial”, a explicat Cristian Drimba, membru al societăţii. Dacă pe vremuri într-o astfel de şcoală existau Sala Cavalerilor şi cea de cursuri, la Oradea cele două au fost comasate. Experţii vor urmări formarea unei culturi a consumatorului civilizat şi recâştigarea acestuia. În cadrul centrului vor fi formate şi persoanele care lucrează în sistemul Horeca.
„Ideea înfiinţării unei astfel de şcoli a venit în momentul potrivit, acela în care România are cele mai bune vinuri. Cred că acest centru va atrage oameni de calitate, în familia cărora există deja cultura vinului”, a precizat Lucia Pîrvu, expert degustător.