Folosirea unor produse de curăţare nepotrivite determină apariţia scuamelor la nivelul scalpului. Şampoanele antimătreaţă trebuie folosite doar pentru o perioadă scurtă, la recomandarea dermatologului, în funcţie de tipul de mătreaţă.
Există două tipuri de mătreaţă: uscată şi grasă. Cea uscată este rezultatul regenerării accelerate a celulelor pielii capului, situaţie în care scuamele se detaşează uşor de piele. În schimb, mătreaţa grasă este cauzată de un exces de sebum. În acest caz, scuamele sunt de culoare galbenă şi rămân lipite de pielea capului, provocând iritaţii şi mâncărimi. Din cauza faptului că bărbaţii au exces de sebum, mătreaţa este mai frecvent întâlnită în cazul lor decât în cazul femeilor.
Pentru ambele sexe, folosirea frecventă a şampoanelor nepotrivite care îngraşă părul şi irită pielea capului este unul dintre factorii care duc la apariţia mătreţii.
Şi şampoanele antimătreaţă, folosite incorect, fac mai mult rău decât bine. „În general, mătreaţa este dată de greşeli de utilizare a produselor de îngrijire: fie prin folosirea necontrolată a şampoanelor antimătreaţă (care usucă părul şi decapează stratul de celule moarte), care sunt destinate exclusiv tratamentelor de scurtă durată, fie de utilizarea greşită a balsamului de păr, prin masarea pielii capului", explică medicul primar dermatolog Anca Zbranca de la Clinica Roderma din Iaşi.
Bolile de piele, printre vinovaţi
Specialiştii afirmă că mătreaţa poate apărea şi din cauza creşterii pe pielea capului a unei ciuperci, Pitiriazis versicolor. În unele cazuri, psoriazisul poate fi cauza apariţiei mătreţii, alături de stres şi de anxietate. Pentru a beneficia de un tratament eficient, este necesar consultul medicului.
În urma analizei scuamelor desprinse de pe pielea capului, medicul recomandă folosirea spumantelor sau loţiunilor antimicotice. „Folosite strict la sfa