Într-o piaţă a muncii invadată de şomeri, cei care îşi caută un loc de muncă trimit CV-uri haotic, cu singurul gând să prindă un job. Angajatorii însă nu mai sună orice candidat, ci numai pe cei care se potrivesc perfect postului. Chiar şi în cazul în care aplicantul întruneşte toate caracteristicile din anunţ, acesta se poate trezi cu un contract de colaborare sau, de ce nu, cu o perioadă de probă.
Cozile de la bursele de locuri de muncă, dar şi aglomeraţia de la târgurile organizate de companiile private ar putea fi doar începutul a ceea ce se va întâmpla anul acesta pe piaţa forţei de muncă din România. Anunţatele disponibilizări din sistemul de stat ar putea mări considerabil rândurile şomerilor, după cei proveniţi din mediul privat. Imaginea a sute de mii de oameni care îşi caută un job este una haotică, după cum o creionează experţii în resurse umane. Cei care aplică pentru un loc de muncă nu se uită cu atenţie atunci când trimit CV-ul, ci cred că pur şi simplu trebuie să încerce la cât mai multe companii, pe cât mai multe poziţii, indiferent de experienţa lor anterioară.
„Concurenţa la nivel de aplicaţii de CV-uri pentru un job a crescut enorm faţă de anii precedenţi. Am avut anunţuri la care au aplicat şi 5.000 de persoane", spune Alexandra Urşeanu, business development manager al HART Human Resource Consulting.
Şofer care se vrea director financiar
Acest lucru nu înseamnă însă şi o creştere a calităţii aplicaţiilor, după cum completează specialistul în resurse umane. „De exemplu, pentru o poziţie de director financiar am regăsit aplicaţii ale unor persoane asistente de departament, şoferi, bucătari sau şefi de şantier. Se remarcă o «frenezie» a aplicaţiilor, mergând pe principiul «Cu cât aplic la mai multe joburi, cu atât îmi cresc şansele», ceea ce este total fals", adaugă Urşeanu.
Frenezia celor care îşi caută u