Potrivit Colegiului Farmaciştilor 400 de unităţi au pus deja lacătul de uşă, iar 1.500 sunt în insolvenţă
Criza medicamentelor a venit mai repede decât se estima iniţial
Lipsa fondurilor agravează situaţia actuală a sistemului farmaceutic din România, în care aproximativ 1.500 de farmacii se află în insolvenţă şi alte 400 sunt în faliment, iar multe spitale din ţară au dificultăţi financiare, se arată într-un comunicat comun al Colegiului Farmaciştilor din România (CFR) şi al Colegiului Medicilor din România (CMR).
Colegiul Farmaciştilor anunţa la începutul lunii trecute, că o nouă criză a medicamentelor ar putea apărea în luna iunie, când fondurile pentru medicamentele compensate ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ar putea să se epuizeze. Această situaţie a fost cauzată, în principal, de majorarea termenelor de plată de la 60 de zile la 210 zile pentru produsele farmaceutice compensate şi gratuite.
Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, cea care a anunţat pentru Curierul Naţional criza medicamentelor din vară, ne-a declarat acum că problemele au început deja, iar că estimările iniţiale au fost făcute din optimism. "Am spus prima oară că o criză a medicamentelor va începe în luna iunie, pentru că atunci încă eram optimistă. În momentul de faţă farmaciile au anunţat că au terminat deja fondurile pe 2010, iar cele care încă mai cumpără medicamente o fac pe propria răspundere", ne-a spus Clara Popescu.
Potrivit acesteia dacă marile farmacii se mai pot descurca, cele mici au probleme mai mari decât pot duce. "Cele care vor mai reuşi sunt reţele mari, pentru farmaciile mici totul este clar. Indiferent dacă se vor mai da bani sau nu, acestea nu vor mai rezista", a mai spus pentru Curierul Naţional, reprezentantul Colegiului Farmaciştilor.
Spitalele mari din ţară riscă să intre în insolvenţă
@