Lacurile sărate au fost redeschise turiştilor, după ce au fost modernizate cu ajutorul banilor europeni.
Reţeaua de lacuri sărate a Clujului este repusă în valoare, chiar dacă destul de lent. Băile Cojocna şi Ocna Dej sunt, de sâmbătă, din nou deschise, după ce doi ani de zile au fost supuse unui proces de cosmetizare. Astfel, clujenii vor avea în această vară, pe lângă lacurile de la Turda, câteva destinaţii noi pentru weekend, care chiar amintesc de standardele vecinilor unguri.
Faptul că Transilvania stă pe una dintre cele mai importante pungi geotermale şi de ape sărate din Europa nu mai este o noutate nici pentru autorităţi. Băile Cojocna şi Dej au fost incluse, alături de Băile Figa din Bistriţa-Năsăud, într-un proiect început în urmă cu trei ani la iniţiativa Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, condusă de Claudiu Coşier. Pentru că proiectul avea o importanţă regională, a avut mai multe şanse de atragere a fondurilor europene, astfel că autorităţile au reuşit obţinerea unui buget de peste trei milioane de euro pentru reabilitarea celor trei băi. În final, cu tot cu sumele plătite de autorităţile române, valoarea investiţiei a ajuns la cinci milioane de euro, din care 4.400.000 de euro au fost investiţi, în părţi egale, la Cojocna şi la Dej.
Bază de tratament şi jacuzzi
Astfel, lacurile aufost amenajate şi înconjurate cu pontoane de lemn, au fost construite grupuri sanitare cu duşuri, terase şi terenuri de sport, dar şi bazine acoperite. La Cojocna va funcţiona un centru de tratament după toate regulile, iar la Dej au fost amplasate un bazin cu apă sărată încălzită şi câteva căzi cu jacuzzi. Autorităţile locale speră ca reabilitarea celor două centre de agrement să revigoreze viaţa economică a zonei şi să relanseze turismul balnear. Deocamdată însă, în jurul băilor nu există nici pensiuni, nici hoteluri, nici restaurante sau terase.