Doar 14 sate din judeţul Vaslui au o farmacie. Localnicii sunt nevoiţi să meargă zeci de kilometri pentru tratament. Lipsa farmaciilor îi arde la buzunare pe vasluienii din mediul rural. Pentru a-şi procura medicamentele zilnice, bătrânii plătesc sute de lei pe transport.
Locuitorii din satele vasluiene sunt obligaţi să facă naveta la oraş pentru a-şi cumpăra medicamentele prescrise de medic. Mulţi călătoresc zilnic cu autobuzul pentru a ajunge la cea mai apropiată farmacie.
În loc să se bucure de banii rămaşi de la reţetele compensate sau gratuite, oamenii îi cheltuie pe mijloacele de transport în comun. Afectaţi de lipsa unei farmacii la ei în sat sunt cei care locuiesc în comuna Bogdăniţa. Localitatea se află la 30 de kilometri distanţă de municipiul reşedinţă de judeţ, unde oamenii trebuie să ajungă pentru a-şi cumpăra medicamentele absolut necesare.
Farmaciştii nu vor la ţară
Drumurile frecvente îi pun la cheltuială, iar asta îi nemulţumeşte.
„Mă afectează lunar. Din 300 de lei cât am pensia, 100 îi dau pe drumul cu autobuzul până la Vaslui. N-am de ales, trebuie să ajung la farmacie. Sufăr de mai multe boli. Reţeta mea e gratuită, dar la ce-mi foloseşte? Mai bine aş avea o farmacie în sat“, se plânge Vasile Cristea, pensionar. Consătenii lui spun că distanţa este un impediment de netrecut pentru mulţi bătrâni, care preferă să neglijeze tratamentul pentru că le este prea greu să meargă în oraş.
În Muntenii de Sus, autorităţile recunosc că şi-ar dori să aibă o farmacie în comună. „Ar fi bine dacă s-ar deschide o farmacie şi la noi, dar lipsa spaţiului ne împiedică să visăm la aşa ceva“, a declarat Vasile Anton, primarul comunei.
Edilul mai spune că nici farmaciştii nu sunt tocmai deschişi la ideea de a lucra la ţară pentru că nu este rentabil şi pentru că naveta, după cum spun şi săte