Romania va inregistra o crestere economica de 0,4 procente, in acest an, si de 3,5 la suta in 2011, potrivit estimarilor analistilor de la UniCredit.
Astfel, analistii bancari contrazic reprezentantii Fondului Monetar International, care prevedeau o crestere zero in acest an, posibil chiar o scadere economica de 0,5 la suta.
La nivelul Europei Centrale si de Est, se va inregistra o crestere economica de 2,8 la suta, in 2009, si de 4,1 la suta, anul viitor, se arata intr-un studiu UniCredit, "Activitatea bancara in ECE - calea de iesire din criza", publicat pe site-ul companiei.
Potrivit analistilor bancii, Romania se numara printre tarile cu cel mai bun raport atractivitate/risc din aceasta regiune, alaturi de Rusia si Turcia.
In schimb, UniCredit estimeaza ca prima data posibila pentru adoptarea monedei unice europene de catre Romania este 2015, avand in vedere ca nu indeplineste, deocamdata, decat o singura conditie din cele cinci impuse, anume un nivel al datoriilor de sub 60 la suta din produsul intern brut.
Celelalte conditii includ o rata a inflatiei de cel mult 1,5 la suta peste nivelul mediu din cele mai dezvoltate trei tari din zona euro, un deficit bugetar de maximum 3 la suta din PIB, o rata de schimb stabila in cadrul mecanismului european al ratei de schimb (ERM2), timp de doi ani, si o profitabilitate a bondurilor cu maximum 1% mai mare decat media celor mai dezvoltate trei tari din zona euro.
Ucrana, Kazahstan si tarile baltice au fost cele mai afectate tari din regiune de criza economica, avand nevoie clara de o reechilibrare a modelului cresterii, potrivit analistilor UniCredit.
Romania va inregistra o crestere economica de 0,4 procente, in acest an, si de 3,5 la suta in 2011, potrivit estimarilor analistilor de la UniCredit.
Astfel, analistii bancar